Chobmak
Shopping / Home and Garden

De hekwerken met tuinpoorten

De hekwerken waar een tuinpoort het vaakst in wordt gebruikt zijn gaas- en dubbelstaafmat hekwerken. De tuinpoort dient dan als doorgang in het hek wanneer je dit hek bijvoorbeeld gebruikt als omheining van je tuin of dieren. In dit artikel lees je meer over de twee hekwerken en de poorten hierbij.

Gaashekwerk

Het goedkoopste hekwerk dat er is, is het gaashekwerk. Het soort gaashekwerk wat bij tuinen wordt gebruikt is tuingaas of harmonicagaas. Dit hekwerk is gemaakt van metaaldraden die zijn gevlochten of gepuntlast. Om roest tegen te gaan wordt dit gaas vaak verzinkt. Eventueel kan het hierna nog gepoedercoat worden in een kleur. Een andere optie om roest tegen te gaan is het plastificeren van het hekwerk. Dit is alleen niet aan te raden wanneer het gaashekwerk wordt gebruikt om dieren te omheinen. De dieren kunnen gaan knagen aan het plastic waardoor het loskomt. Als je gaashekwerk om je tuin hebt staan en je wilt een doorgang creëren dan kan je een tuinpoort tussen het hekwerk plaatsen. De deuren of poortjes bestaan doorgaans uit dubbelstaafmat hekwerk voor de stevigheid. Staat het gaashekwerk rond een dierenweide kan er ook een grotere dubbele poort worden geplaatst tussen het gaashekwerk zodat de dieren er weg kunnen worden gehaald of er met een tractor in gereden kan worden. Voor extra beveiliging kan er op de poort of deur een puntenkam worden gemonteerd.

Dubbelstaafmat hekwerk

Een optie die een stuk sterker is dan het gaashekwerk is de dubbelstaafmat hekwerk. Dit hekwerk is na gaashekwerk de goedkoopste soort maar is qua stevigheid bijna net zo sterk als een spijlenhekwerk. Dubbelstaafmat hekwerk wordt vaak rondom speelplaatsen of scholen gebruikt als omheining. Ook zie je het steeds meer terug rond tuinen. Er kan worden gekozen op een plant tegen dit hek aan te laten groeien zodat je meer privacy geniet. Om ervoor te zorgen dat je makkelijk je tuin in en uit kan, kan je een tuinpoort plaatsen. Je kan een poort met dezelfde hoogte als het hekwerk gebruiken. De poorten zijn er in verschillende hoogtes en breedtes, daarnaast kan je ook nog kiezen voor enkele of dubbele poorten. Hierdoor is er voor elke situatie een goede oplossing.