Chobmak
Image default
Shopping / Home and Garden

Het aanbrengen van beits; het stappenplan

Hout onderhouden is vaak een grote klus. De twee grote vijanden van het hout, droogte en vochtigheid, kunnen het hout grote schade brengen. Van beide kan een hogere dosis zorgen voor een blijvende aantasting. Regen trekt in het hout en kan schimmel veroorzaken, zonder verwijderen kan dit leiden tot het rotten van het hout.

Door het beitsen van hout wordt het materiaal tegen de natuurlijke verschijnselen beschermd. Het aanbrengen van het beits is niet ingewikkeld, mits men weet hoe het gedaan moet worden.

Transparant of dekkend?

Bij het beitsen heb je de keuze uit twee resultaten; een transparant of dekkend eindresultaat. De transparante beits zal de structuur van het hout zichtbaar laten. Hierbij is het mogelijk verschillende kleurtinten te kiezen, zoals black of grey wash. Dekkende beits zal het hout volledig bedekken met de gekozen kleur.

Verwijdering

Als er al eerder gebeitst is, zal deze laag eerst verwijderd moeten worden. Als de volgende laag een dekkende beits zal zijn, hoeft de oude laag niet perfect verwijderd te worden. Echter zal er, bij transparante beits, wel rekening gehouden moeten worden met de volledige verwijdering van de oude laklaag; deze zal anders zichtbaar blijven.

Schuren

Voor een geschikte ondergrond is het aan te raden de ondergrond, voor het aanbrengen van de beits, eerst te schuren. Bij nieuw geïmpregneerd tuinhout is het mogelijk dat de resten van de impregnatie nog zichtbaar zijn. Deze mogen volledig weggeschuurd worden.

Ontvetten

Net zoals normaal schilderwerk zal het hout eerst ontvet moeten worden. Gebruik voor zacht hout een verfreiniger, voor hardhout een Thinner en voor Afzelia water is amonia.

Aanbrengen

Het is zover, er kan gebeitst worden! Zorg dat de ondergrond, na het schuren en ontzetten, volledig vet- en stofvrij is. Breng bij voorkeur drie lagen beits aan voor een goed resultaat. Tussen elke laag is het te adviseren 24 uur te wachten, nog beter is om, naast het wachten, ook tussen iedere laag het hout licht op te schuren met een fijne korrel.

Herhalen

Goed gebeitst hout hoeft de komende 5 jaar niet onderhouden te worden. Ondanks de tussentijd, is het wel essentieel het hout in de gaten te houden. Bij sprake van schade is het belangrijk zo snel als mogelijk een nieuwe laag aan te brengen.

 

http://moosefarg.nl