Chobmak
Image default
Kinderen

Kinderspeelgoed: wat valt daar precies onder?

Goed Kinderspeelgoed is ietwat een ambigu begrip. Wat er precies onder moet worden verstaan, is daarmee onderwerp van discussie. Bepaalde videospelletjes, bijvoorbeeld, kunnen gecategoriseerd worden als speelgoed, terwijl sommige spelletjes toch beelden en elementen bevatten waaraan je je kinderen liever niet blootstelt. Het kan dan gaan om spellen met wapens (bijvoorbeeld spellen waarin oorlogssituaties worden nagebootst of ridderverhalen uitgebeeld worden) of beeldmateriaal dat shockerend kan zijn voor jonge kinderen. Om te voorkomen dat je je kinderen hier ongewenst mee in aanraking brengt, is het goed om de verpakking van speelgoed te bekijken en te zoeken naar informatie over de inhoud.

Verzamelaars van speelgoed

Anders dan je misschien zou denken, zijn kinderen lang niet alleen de doelgroep van speelgoedfabrikanten. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van wat je verstaat onder speelgoed. Wellicht het beste voorbeeld daarvan is lego. Deze lego steentjes, in verschillende vormen en kleuren, worden gebruikt om allerlei leuke creaties te bouwen. Kinderen bouwen vaak simpele dingen, maar er zijn ook volwassen verzamelaars die de meest indrukwekkende bouwwerken maken. Lego heeft daar ook speciale bouwsets voor ontwikkeld, met veel steentjes en ingewikkelde handleidingen. Veel mensen verzamelen lego sets uit een bepaalde serie en hebben daarmee een heuse speelgoedverzameling.

Wat kan je nog meer verzamelen?

Er zijn veel leuke dingen die het verzamelen waard zijn. Dit varieert van antiek tot kunst en van lego tot oud speelgoed. Het gaat lang niet alleen meer om postzegels in een plakboek; tegenwoordig verzamelt iedereen wel iets. De laatste jaren zijn bijvoorbeeld ook elpees (vinylplaten met muziek) weer enorm in trek. Veel mensen kopen alle elpees van hun favoriete artiest en beginnen zo met het opbouwen van een collectie. Kleding is ook een item dat je als verzameling kan gaan zien, op het moment dat je geen kleding meer koopt uit noodzaak, maar om leuke outfits te creëren door kledingstukken met elkaar te combineren. Of wanneer je kleding uit een bepaalde tijdsperiode koopt, zoals de jaren 50 of 60 (ook wel bekend als vintage kleding).