Chobmak
Image default
Gezondheid

8 manieren om mensen met een handicap respectvol te behandelen – Chobmak

Stel je voor dat je op een dag wakker wordt en je realiseert dat je linkerarm het niet meer doet, of dat je niet meer kunt lopen. Of dat je gehoor ernstig is verslechterd. Wat als u zich ook realiseert dat dit van de ene op de andere dag is gebeurd en u niets kon doen om het te voorkomen? Stel je de zorg en angst voor die zo’n ontdekking zou veroorzaken. De angst om niet voor jezelf te kunnen zorgen, je onafhankelijkheid te verliezen en op anderen te moeten vertrouwen om je dagelijkse leven door te komen. Stel je voor dat je weet dat deze toestand permanent is, zonder enige hoop op herstel.

Spreek ze rechtstreeks aan

Zorg ervoor dat u rechtstreeks tot hen spreekt wanneer u met een persoon met een handicap praat. Praat niet over hen alsof ze er niet zijn en probeer nooit te raden wat ze wel of niet kunnen doen. Dit klinkt misschien als gezond verstand. Maar het is gemakkelijk voor mensen die geen ervaring of training hebben over hoe ze het beste kunnen omgaan met personen met een handicap. Vaak bekend als bekwaamheid. Om opmerkingen te maken die als aanstootgevend kunnen worden beschouwd. Houd er rekening mee dat iedereen zijn eigen grenzen en grenzen heeft. Bijvoorbeeld, ook al zou je denken dat een blinde het prima zou vinden om zware machines te bedienen. Hij of zij voelt zich misschien niet op zijn gemak om dat te doen. Respecteer die grenzen! Vraag altijd eerst voordat je aanneemt dat iemand hulp nodig heeft.

Vraag toestemming voordat je helpt

Voordat je iemand in een rolstoel helpt om door een gebied te navigeren, moet je hem of haar eerst vragen of ze je hulp willen. Laat hen weten dat je er bent voor ondersteuning en dat je niet van plan bent om ze op te tillen of te helpen met hun stoel dan wat ze je vertellen dat het goed is. Soms willen mensen dingen gewoon zelf doen en waarderen ze uw bereidheid om indien nodig ondersteuning te bieden. Andere keren geven ze er misschien de voorkeur aan dat u hen of hun stoel helemaal niet aanraakt. Hoe dan ook, het is een goede gewoonte om je handen van een rolstoel af te houden. Tenzij de eigenaar hier specifiek om vraagt.

Wees geduldig

De wereld is een andere plek voor iemand die zijn hele leven gehandicapt is geweest. In tegenstelling tot iemand die gezond is geboren en vervolgens gehandicapt is geworden. Alleen omdat je die persoon niet kunt zien worstelen, wil nog niet zeggen dat ze geen obstakels hebben. Geef ze de tijd. Als ze iets zelf kunnen doen, laat ze het dan proberen zonder hulp te bieden. Tenzij ze erom vragen. Gebruik hun naam als je met ze praat. Niet de blinde man of de rolstoeldame, maar gewoon bij hun naam.

Behoud oogcontact

Een gemakkelijke manier om iemand niet te respecteren, is door hem niet in de ogen te kijken. Wanneer je hun blik ontmoet, beweeg je ogen dan niet rond of maak het niet te intens. Houd gewoon een zacht maar stevig oogcontact vast. Het laat ze weten dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben en dat hun mening ertoe doet. Je kunt ook je interesse tonen door af en toe met je hoofd te knikken. Wat helpt om een ​​gesprek gaande te houden en te laten zien dat je oplet.

Begrijp hun beperkingen

Wanneer u probeert mensen met een handicap te behandelen, is het van vitaal belang dat u dit doet op een manier die hun beperkingen respecteert. Als iemand u niet goed kan verstaan, hoeft u niet te schreeuwen. Spreek in plaats daarvan luid en duidelijk. Geef ze de tijd om te reageren, raak niet gefrustreerd als ze niet meteen kunnen antwoorden (en maak nooit aannames over hun begrip). En houd je toon zacht. Hoe gefrustreerd of overstuur je ook bent.

  • Weet u niet zeker wat hun gedrag veroorzaakt? In plaats van te vragen
  • Wat is er mis met jou?
  • doe een stap terug en stel jezelf de vraag
  • Hoe had ik mijn acties beter kunnen maken?

Gebruik hun naam en voornaamwoorden correct

Het is gemakkelijk om iemands geslacht, seksualiteit of handicap verkeerd in te schatten als u die informatie niet kent. Het kan zo subtiel zijn als het niet gebruiken van de gekozen voornaamwoorden van een transgender (zoals ze in plaats van hij/zij). Of zelfs verwijzen naar een rolstoelgebruiker als een kreupele. Dit kan onbeleefd en ongevoelig overkomen. En het duurt maar een moment om het goed te doen. Gebruik dus altijd de juiste namen en voornaamwoorden van mensen wanneer je ze rechtstreeks aanspreekt; als je niet weet wat dat zijn, vraag het dan!

Gehandicapte voertuigen

Als u tijdens uw woon-werkverkeer gehandicaptvoertuigen tegenkomt, blijf dan kalm. Misschien kun je helpen; zo niet, bel dan 112 en ga verder met je dag. Wat je ook doet, stop niet in het verkeer of slinger niet tussen rijstroken terwijl je probeert te helpen. Een gehandicapt voertuig vereist geduld en voorzichtigheid. Dus geef uzelf voldoende van beide voordat u actie onderneemt.

gehandicaptenvoertuigen

Stel geen onnodige vragen

Vragen als wat is er gebeurd?

  • of waarom kijk je zo?

kunnen gehandicapten het gevoel geven dat ze worden aangestaard en voortdurend worden geëvalueerd.

Alle mensen hebben waarde, ongeacht welke levenservaringen ze hebben gehad. U kunt voorkomen dat u onbeleefd overkomt door ervoor te kiezen geen vragen te stellen die u niet aan een niet-gehandicapte zou stellen. Neem in plaats daarvan even de tijd en denk na over hoe uw acties of woorden een andere persoon kunnen beïnvloeden. Als je denkt dat het kwetsend kan zijn. verander dan je aanpak! Gebruik bijvoorbeeld zoiets als Oh cool, ik heb nog nooit iemand gezien die blind is! in plaats van direct naar hun verlies van gezichtsvermogen te vragen.