Chobmak
Image default
Gezondheid

Met een Wake up Light wordt opstaan een stuk vriendelijker

Een lichtwekker (ook wel een zogeheten wake up light) is ideaal om mee op te staan. Deze wekker maakt je in feite geleidelijk aan wakker, zodat je niet met een irritant schel zoemgeluid je bed uit wordt getrommeld. Een wake up light simuleert zonlicht op een geleidelijke manier. Door het toenemende licht zul je prettiger opstaan. Voor het menselijk lichaam is dit fijner en natuurlijker dan een wekker die tekeergaat wanneer het tijd is om je bed te verlaten ’s ochtends. Door het licht krijgt jouw interne klok een signaal dat het tijd is om op te staan. Zo begin je ontspannen en uitgerust aan je dag. Het is dus absoluut de moeite waard om je te omringen met een lichtwekker.

De voordelen van een Wake up Light

Er zijn een hoop voordelen te noemen als het gaat om het gebruik van een lichtwekker. Allereerst is het zo dat een Wake up Light kan helpen bij het tegengaan van (seizoensgebonden) depressies. Voor veel mensen is het gedurende de barre, gure wintermaanden een flinke klus om een warm bed te verlaten ’s ochtends vroeg. In principe wordt, door het gebruik van een lichtwekker, de dageraad gesimuleerd elke ochtend. Op de lange termijn is dit stukken effectiever en gezonder dan de standaard wekker die gaat piepen en die je het liefst door de kamer slingert om vervolgens je hoofd onder je kussen te verstoppen. Een bijkomend voordeel is dat je melatonine goed in evenwicht wordt gehouden. Je melatonine balans wordt op een goede manier ondersteund. Tevens krijgt je ochtend cortisol een flinke boost. Heb jij in de ochtend je liter cafeïne nodig? Dan helpt deze vorm van blootstelling aan daglicht je om je dag heel fijn te starten!

Waar let je op bij de aanschaf van een Wake up Light?

Hoe weet je nu zeker dat je een goede lichtwekker hebt aangeschaft? Er zijn een aantal zaken waar je goed op dient te letten als je besluit te gaan voor een Wake up Light. De mate van het lichtbereik is allereerst essentieel. Een standaardmodel heeft vaak een lichtbereik van zo’n 30 minuten. Dit betekent dat licht in een tijdsbestek van een halfuur toeneemt. Dit, totdat de wekker de helderheid op zijn hoogst bereikt heeft. Ten tweede speelt ook de hoeveelheid lumen een rol. De hoeveelheid lumen heeft betrekking op de mate van helderheid. Een persoon die niet makkelijk wakker te krijgen is bijvoorbeeld, heeft een model met extra lumen nodig. Waar je misschien niet aan zult denken in eerste instantie is de tijdsaanduiding op je wekker. Echter, is het wel erg fijn als je ’s nachts geen knipperende cijfertjes om je heen hebt. Let er dus goed op dat je een model aanschaft waarvan je zelf de helderheid van de tijdsaanduiding kunt veranderen. Tot slot zijn zowel de alarmgeluiden als het model van de wekker van belang. Aangezien je de wekker in je slaapkamer gaat zetten, kun je het beste voor een mooie vorm gaan. Daarnaast zijn aangename vogelgeluidjes wellicht fijn. Sommige geluiden geven je zelfs het gevoel dat je in een bos loopt en vogeltjes hoort. Voorkom dat je te maken hebt met een groot, lomp model waar geluiden uitkomen die je kunt vergelijken met het opstijgen van een raket. Wil je meer informatie over slaapproducten neem dan gerust een kijkje op de website van slaaponline.nl.