Chobmak
Image default
Bedrijven

Hoe je voor je werknemers duidelijke werk instructies maakt

Al werk je in een fabriek met allemaal machines of werk je in een supermarkt: het schrijven van duidelijke werkinstructies zijn essentieel. Voor jou als werkgever is dit belangrijk om meerdere redenen. Zo moet het werk goed uitgevoerd worden en er moet ook veilig gewerkt kunnen worden. Visual work instructions kunnen bijvoorbeeld hierbij helpen. Dit geeft op een visuele manier weer hoe het werk uitgevoerd moet worden. In dit artikel lees je belangrijke aspecten die jouw werkinstructie duidelijk maken.

Taalniveau

Allereerst is het belangrijk om na te denken over de collega’s die bij je bedrijf werken en of deze allen de Nederlandse taal beheersen. Gebruik ook het juiste taalniveau dat voor iedereen te begrijpen is. Zijn vaktermen belangrijk bij de werkinstructie of kan het ook in Jip en Janneke taal uitgelegd worden? Het is noodzakelijk dat de collega’s begrijpen wat er staat, om veilig en naar verwachting te kunnen werken. Visual work instructions kunnen bepaalde woorden of handelingen duidelijker maken, waardoor de instructie nog duidelijker wordt.

Eenduidigheid

Naast taal is eenduidigheid een belangrijke factor als het gaat om werkinstructies. Er moet structuur en eenduidigheid in zitten, zodat men niet bij iedere werkinstructie opnieuw dient te kijken naar de opbouw. Maak het zo gemakkelijk mogelijk voor de collega om het te begrijpen, zodat hij of zij er direct mee aan de slag kan. Hoe eenduidiger het uitgelegd is des te makkelijker en sneller zij het zullen begrijpen.

Aansprekende tekstopbouw

Op lange teksten met lange zinnen zit niemand te wachten, al zeker niet wanneer het werk op je ligt te wachten. Visual work instructions in combinatie met korte zinnen zorgt voor werkinstructie die gemakkelijk en snel gelezen kan worden. Zet ook het doel van het uitvoerend werk vooraan, zodat de collega ook duidelijk ziet wat hij of zij dient te bereiken. Doe dit per onderdeel en zorg ervoor dat de werkinstructie overzichtelijk blijft.

https://ezfactory.nl/en/visual-work-instructions/