Chobmak
Image default
Eten en drinken

Ketel1 jonge jenever

Veel mensen kennen Ketel1 waarschijnlijk door hun vodka. Echter zijn ze ook heel bekend om hun jenever. Specifiek is het een jonge jenever. Dit betekent niet dat de jenever korter in het vat heeft gelegen dan oude jenever. Het heeft betrekking op de wijze van produceren. Vroeger werd jenever namelijk gestookt door middel van kolomdistillatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd graan echter enorm schaars. Toen moesten de ontwikkelaars een andere manier bedenken om toch jenever te kunnen maken. Zij kwamen met een idee om meer gebruik te maken van specerijen in plaats van graan en zo ontstond een nieuw recept. Oude of jonge jenever heeft dus betrekking op de wijze van produceren.

Verschil oude en jonge jenever

Doordat er sprake is van een ander productieproces, zijn er een aantal verschillen te onderscheiden tussen oude en jonge jenever. De ‘oude’ manier van produceren wordt gedaan met moutwijn, waardoor de jenever een veel hoger alcoholpercentage kan krijgen dan jonge jenever. De grens tussen oude en jonge jenever ligt hem op de 35% alcohol. 

Meer informatie 

Wanneer we specifiek kijken naar Ketel1 jenever, is dit dus een jonge jenever en is het alcoholpercentage precies 35%. Deze jenever wordt in ons eigen land geproduceerd, namelijk in Schiedam. Het is een relatief moderne jenever, omdat er jarenlang is geëxperimenteerd met verschillende specerijen en kruiden. Je kunt de drank zowel puur als in een mix drinken. Probeer het bijvoorbeeld eens te mixen met bitter lemon, ginger ale of cassis. Je zou er misschien niet direct aan denken, maar de kruidige tonen in deze frisdranken gaat enorm goed samen met jenever.