Chobmak
Image default
Particuliere dienstverlening

Wat draag je naar een begrafenis?

De traditionele dresscode voor zowel mannen als vrouwen bij een begrafenis in het Nederland en andere westerse samenlevingen is zwarte, conservatieve kleding, maar dit is niet universeel en de trend is veranderen. Veel begrafenissen worden nu behandeld als vieringen van het leven, waarbij rouwenden specifiek worden verzocht om heldere, kleurrijke kleding te dragen. Begrafenissen voor andere religies dan het christendom kunnen andere kledingvoorschriften hebben.

De gouden regel om te beslissen wat te dragen naar een begrafenis is dat, ongeacht het soort afscheid, het gaat om de persoon die is overleden en hun familie, niet om jou. Een begrafenis is een gelegenheid waarbij je niet wilt dat mensen zich herinneren wat je droeg.

Zolang je respectvol bent en geen aandacht op jezelf vestigt, is het belangrijkste dat je de tijd neemt om de begrafenis bij te wonen en de nabestaanden te ondersteunen bij het gedenken van hun geliefde die is overleden.

Wat draag je naar traditionele begrafenissen?

Bij traditionele begrafenissen dragen mannen meestal een donker pak en stropdas met geklede schoenen, zoals brogues of oxfords. Het is over het algemeen ook acceptabel om militaire uniformen of nationale kleding te dragen.

Sommige mannen kiezen ervoor om geen zwarte stropdas te dragen naar een begrafenis, omdat dat meer geschikt is voor naaste familieleden. Andere donkere kleuren, zoals marine of heel donkergrijs zijn ook respectvol.

Wat dragen vrouwen naar een traditionele begrafenis?

De traditionele kledingvoorschriften voor vrouwen bij begrafenissen is vergelijkbaar met wat van mannen wordt verwacht. Kleding moet donker zijn, hoewel een witte, crème of ivoorkleurige blouse onder een donker vest of blazer meestal ook prima is.

Het is waarschijnlijk een goed idee om kleding te vermijden die te opvallend of onthullend is, zoals rokken boven de knie, mouwloze tops of kleurrijke panty’s, want een uitvaart is geen gelegenheid om de aandacht op jezelf te vestigen. Een goede richtlijn voor wat te dragen naar een traditionele begrafenis is de stijl van kleding die je zou dragen naar je werk. Als u de nabestaanden goed kent, kunt u waarschijnlijk zelf hun voorkeuren peilen.

Waarom draag je zwart naar een traditionele begrafenis?

Zwart is al eeuwenlang de kleur van rouw in westerse samenlevingen, maar werd in de 19e eeuw een strikt afgedwongen conventie. De Victorianen geloofden dat zwart de ‘ontbering van het licht’ illustreerde, wat de ‘ontbering van het leven’ symboliseerde. Naast rouwkleding was de kleur van Victoriaanse rouwsieraden ook zwart, maar dit was aan het begin van de 20e eeuw uit populariteit verdwenen.

Hoewel heldere kledingvoorschriften steeds gebruikelijker worden voor begrafenissen, is zwart nog steeds zeker de standaardtraditie die je moet respecteren, tenzij de familie specifiek om iets anders vraagt.

Wat draag je bij informele of eigenzinnige begrafenissen?

Veel families vragen rouwenden nu om een minder formele dresscode in acht te nemen en dragen zelfs felle kleuren naar een begrafenis. Het is nog steeds een goed idee om ervoor te zorgen dat u zich netjes en respectvol kleedt. Voor mannen is een kleurrijk overhemd en een bruine of beige chino met een sportjack en nette schoenen respectvol en ontspannen. Evenzo is voor vrouwen een blouse met patroon of een licht jasje een gemakkelijke manier om er kleurrijker uit te zien zonder het te overdrijven.

Als je naar een begrafenis of levensviering gaat met een meer ontspannen kledingvoorschrift, kun je het beste kleed je voor de gelegenheid, of het nu een boswandeling is of een avondje sterren kijken. Bij het afsluiten van een levensverzekering kunnen de wensen ook worden vastgesteld wat betreft de kleding, maar wat is een levensverzekering? Lees er hier meer over.

Als de familie besluit om een heel eigenaardige begrafenis of viering van het leven te houden en je vraagt om korte broeken en t-shirts te dragen voor een barbecue of picknick, dan moet je dat doen.

Wat draag je naar begrafenissen in verschillende culturen?

Het kan moeilijk zijn om te weten wat je draagt naar een begrafenis in een cultuur die anders is dan de jouwe, zoals joods, Sikh of boeddhistische begrafenissen. De traditionele dresscode voor een begrafenis is een conventie die normaal niet wordt gespecificeerd, dus het is belangrijk om wat onderzoek te doen en vragen te stellen voordat je beslist wat je moet dragen.

Bij boeddhistische begrafenissen dragen rouwenden bijvoorbeeld vaak witte kleren naar een begrafenis.

As naast religies hebben veel nationaliteiten ook hun eigen traditionele kledingvoorschriften voor begrafenissen. Als je de cultuur nog niet kent, weet je misschien niet wat je moet dragen naar een Nederlandse, Chinese of Jamaicaanse begrafenis. Het makkelijkste is om het aan de familie te vragen. Ze zullen waarschijnlijk de moeite waarderen die je hebt gedaan om de gebruiken van hun familie en de persoon die is overleden te respecteren.

Het is echter geen goed idee om de traditionele kleding van een andere cultuur te dragen, tenzij daarom wordt gevraagd, omdat dat ongevoelig kan zijn.

Bij twijfel is donkere kleding over het algemeen altijd een veilige keuze, omdat ze algemeen bekend staan als een teken van respect voor iemand die is overleden, ook als het geen deel uitmaakt van hun eigen cultuur.

 

https://uitvaartpolis-online.com/kennisbank/crematie/