Chobmak
Image default
Zakelijk

Belangrijke tips voor een sollicitatiegesprek

Ben je al een tijdje werkzaam als hovenier en merk je dat het lastig is om je binnen het bedrijf nog verder te ontplooien? Of ben je bijna klaar met de hoveniersopleiding en ga je straks de eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten? In beide gevallen moet je dan solliciteren op een hovenier vacature. Gelukkig tref je het, want tegenwoordig is de arbeidsmarkt zeer gunstig voor werkzoekenden. Je moet uiteraard eerst een goede sollicitatiebrief schrijven en ook je cv moet in orde zijn. Daarna word je meestal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit is voor veel mensen het engste gedeelte. Lees daarom onderstaande tips, zodat je sollicitatiegesprek voor de hovenier vacature succesvol gaat zijn.

Wees positief

In de eerste plaats is het van belang om positief te zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Kom dus altijd met een glimlach binnen en zorg er ook voor dat je echt vrolijk bent. Wanneer je authentiek vrolijk bent, dan wordt dit zeer gewaardeerd. Dit kun je doen door een paar grappige filmpjes te kijken. Dan kom je een beetje in de stemming.

Wees authentiek

Tijdens het sollicitatiegesprek is het ook van belang om authentiek te zijn. Uiteraard moet je het beste van jezelf naar voren laten komen, maar het is ook van belang om je kwetsbaar op te stellen. Wanneer je enkel positieve dingen over jezelf gaat vertellen, dan komt dit wat raar over. Laat daarom ook je negatieve kanten naar voren komen. Daarmee laat je zien dat je in bezit bent van voldoende zelfkennis. Ben je enigszins nerveus voor het sollicitatiegesprek? Dat is geen enkel probleem en dit kan zelfs in je voordeel werken. Daarmee laat je namelijk zien dat je authentiek bent.

Het belang van de eerste indruk

Uit onderzoek is gebleken dat de eerste indruk die mensen van je krijgen de belangrijkste indruk is. Daarom moet je veel tijd aan de eerste indruk besteden. Geef een ferme handdruk aan de persoon die jou ontvangt. Zet ook een goede glimlach op en zeg enkele vriendelijke woorden.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is ook belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op de sollicitatie. Dan ben je minder nerveus en tegelijkertijd kun je een stuk scherper reageren op vragen. Een goede voorbereiding begint bij het bezoeken van de website van een bedrijf. De meeste bedrijven hebben tegenwoordig een website en daar kun je dan ook terecht voor veel bruikbare informatie. Lees je dus goed in en stel vervolgens enkele vragen die ze zouden kunnen stellen. De meeste sollicitatiegesprekken beginnen met standaard vragen en daar kun je goed op inspelen.

 

Slotwoorden

In deze tekst hebben we enkele tips gegeven. Hopelijk heb je er iets aan gehad.