Chobmak
Woning en Tuin

Energieleveranciers in Nederland

Energieleveranciers in Nederland

In Nederland opereren zo’n zestig energieleveranciers. Er is dus genoeg te kiezen. Het vergelijken van alle energie providers is voor sommige mensen een sport geworden. Waar kan je zoal op letten? Energie vergelijken zakelijk bieden de energieleveranciers ook aan.

 

Vergelijkend onderzoek

Waarin onderscheiden de verschillende energiebedrijven zich van elkaar en wat vind je zelf belangrijk? Dat is bepalend voor de keuze die je maakt. Ga je voor de laagste prijs, de beste service of de duurzaamste? Op internet zijn veel websites te vinden die je hierbij helpen, maar die vergelijken niet altijd alle energieleveranciers met elkaar. Ze werken vaak samen met slechts een deel ervan. Er is dan al een voorselectie gemaakt. 

 

Waarin onderscheiden de leveranciers zich?

Er is veel concurrentie op de energiemarkt, waardoor er ook een variatie in het aanbod is ontstaan. Waarin verschillen nu de verschillende energieleveranciers? Hieronder een rijtje:

  • Tijdelijke versus contracten voor onbepaalde tijd

  • Het aanbod grijze en groene energie

  • Prijs 

  • Service

  • Het geven van cadeaus aan nieuwe klanten

  • Aanbieden van slimme meters en andere tools

Ga dus voor jezelf na wat je belangrijk vindt.

 

Waar let je op om goed te kunnen vergelijken?

Let op dat de genoemde prijzen inclusief alle kosten zijn; dus rekening houdend met belasting, netwerkkosten, btw, kortingen enzovoort. Check op je eindnota’s van de afgelopen jaren wat zoal jouw gemiddelde gebruik van stroom en gas op jaarbasis is. Als je bijvoorbeeld net verhuisd bent kan dit weer heel anders uitpakken. Ook heb je bij stroom normaal- en dagtarieven (dus stroom is dan op bepaalde tijden goedkoper, zoals ‘s nachts of in de weekeinden bijvoorbeeld). Dit soort zaken kan je allemaal meenemen in een vergelijkend onderzoek. Als je verschillende websites raadpleegt, gebruik dan telkens dezelfde gegevens, zodat je geen appels met peren vergelijkt. Energie vergelijken kan je geld veel besparen.