Chobmak
Woning en Tuin

Zeecontainer gebruiken als basis constructie van een woning

Waarom zouden we grote transportcontainers niet recyclen tot leefruimtes? Dit gebeurt in bouwprojecten die tiny houses en complete wooncomplexen bouwen op basis van oude zeecontainers. Container upcycling is vooral geschikt voor mensen met een kleine portemonnee, maar lijkt ook interessant voor het creeren van betaalbare woonruimte aan de gemeentelijke kant. Hieronder gaan we na waar het bij de bouw van containerwoningen om gaat en waar we rekening mee moeten houden.

 

 

Wat is een containerhuis?

Ik ga hier niet al te diep op in omdat er op deze pagina al een goede omschrijving staat over containerwoningen: Containerwoning omschrijving. De term containerwoning verwijst in de eerste plaats naar de ombouw van een voormalige zeecontainer tot een volledig uitgeruste woonruimte. De trend in containerrecycling heeft in het recente verleden Nederland bereikt, samen met de Tiny House Movement.

Onder invloed van de modulaire bouwwijze bieden professionele bouwbedrijven ook geprefabriceerde modules in de containerbouw aan. Deze eenheden kosten tussen de 90.000 en 300.000 euro en zijn iets goedkoper dan conventioneel gebouwde eengezinswoningen. De onmiskenbare charme van het recyclinghuis is daarentegen alleen terug te vinden in gebouwen die gemaakt zijn van gebruikte zeecontainers. Ook zij kunnen worden gecombineerd en naar behoefte modulair worden uitgebreid. Wie tevreden is met het minimalistische ontwerp van het gebouw kan voor slechts 10.000 euro een eigen tiny house bouwen.
 

Containerwoningen: lopende projecten wereldwijd

Bouwprojecten op basis van oude zeecontainers worden wereldwijd uitgevoerd door private en publieke opdrachtgevers. De afmetingen variëren van de 1-container minivariant tot het gebouwencomplex met meerdere verdiepingen.
 

Kopenhagen: Containerarchitectuur voor slaapzalen voor studentenkamers

Steeds meer studenten komen naar de Deense metropool – maar wat betreft de kosten van levensonderhoud is de mooie stad Berlijn en München al lang voorbijgestreefd. Om betaalbare woonruimte voor de studenten te creëren, kondigde de overheid aan dat ze in 2018 het bouwproject van een slaapzaal voor containers met het equivalent van 2,3 miljoen euro zou ondersteunen.
 

Huizen bouwen met containers

Acht 40 voetscontainers en twee 20 voetscontainers vormen samen met civiel ingenieur Thomas Kramer en ontwerper Nico Hensel in de dorpskern van Dettingen een twee-onder-een-kapwoning. Tot slot zal elke helft 125m² woonoppervlakte omvatten, verdeeld in vier kamers, een badkamer en een keuken. De klanten, die het huis vooral zelf bouwen, zijn overtuigd van de snelheid van de bouw: ze hebben in een recordtijd van 6 uur het casco van hun project geplaatst. De firma Dettingen heeft al enige ervaring – in 2017 werd een scheepscontainer omgebouwd tot bakkerij voor hun geboortedorp.