Chobmak
Image default
Gezondheid

Waarom dragen we schoenen?

Al sinds 15000 voor Christus zijn mensen het gewend geraakt om schoeisel te dragen. Was het 15000 jaar geleden nog tegen de kou, nu gaat het om veel meer dan dat. Van status en imago tot comfort en bescherming tegen externe factoren zoal kou en ruwe oppervlaktes. Maar wat als we onze tere voetjes bloot stellen aan de harde buitenwereld? Wat als we ze wat vaker kennis laten maken met de wereld die onder ze ligt? In deze blog bespreken we de effecten op je gezondheid wanneer je op blote voeten loopt!

 

Wat als we geen schoenen zouden dragen?

Blootsvoets lopen op een harde ondergrond zorgt ervoor dat onze voet inzakt, wat niet alleen de voet maar ook de rest van het lichaam enorm kan belasten. Onze voeten staan van nature geproneerd tijdens de loopcyclus, maar als we op blote voeten lopen proneren we gedurende een langere periode, waardoor de biomechanica en de verdeling van druk en gewicht over de voet verandert. Deze onbalans kan de progressie van onderliggende voetafwijkingen zoals knobbels en hamertenen bevorderen en leiden tot pijnlijke aandoeningen die geassocieerd worden met overmatige pronatie, zoals pijn aan de voetboog/hiel, scheenbeen splint/ Tibialis posterior tendonitis, en Achilles tendonitis. Deze onbalans kan vervolgens doorwerken in andere delen van het lichaam, zoals onze knieën en rug.

 

Lopen op blote voeten stelt onze voeten ook bloot aan bacteriële en schimmelorganismen die de huid en nagels kunnen infecteren. Deze organismen kunnen leiden tot infecties die het uiterlijk, de geur en het comfort van de voet veranderen, zoals voetschimmel of schimmelnagels. Vaak denken mensen met verdikte, droge, schilferige voeten dat hun voeten moeten worden gehydrateerd met een dagelijkse crème, terwijl ze in feite een antischimmelcrème nodig hebben omdat ze een schimmelinfectie hebben die de schilfering veroorzaakt. Deze organismen hebben de neiging te groeien in een donkere en vochtige omgeving. Mensen lopen deze infecties vaak op door blootsvoets in gemeenschappelijke badinrichtingen en sportscholen te lopen, omdat ze zeer besmettelijk zijn. Deze organismen infecteren eerst de huid en vervolgens de nagels, wat kan leiden tot verdikking, verkleuring en broosheid van de nagels. Niet goed voor de zomervoeten! Beide aandoeningen worden niet alleen ontsierend, maar dragen ook bij tot een onaangename geur. Uiteindelijk worden de huid en de nagels pijnlijk omdat de huid scheurt en barst en de nagel dikker wordt, waardoor de druk op de tenen toeneemt.

 

En daarom dragen wij schoenen!

https://kalknagelbehandelen.nl/diy-zomervoeten/