Chobmak
Image default
Financieel

Geld beleggen voor beginners

Er zijn twee belangrijke vragen die u zich moet stellen als u net begint met beleggen.

  • Hoeveel hulp wilt u?

  • Hoeveel geld heeft u om te beleggen?

We hebben het in het vorige hoofdstuk gehad over hoe u met kleinere bedragen kunt beleggen – maar dit zal u helpen verduidelijken wat dat bedrag voor u is, ongeacht uw budget.

Stap 1: Bepaal hoeveel hulp u wilt

Als u investeert, kunt u op verschillende manieren hulp krijgen. Veel mensen willen niet de tijd nemen om zelf te leren beleggen, dus vertrouwen ze hun geld toe aan een financieel adviseur of een beleggingsfondsbeheerder.

Het nadeel van deze beide opties is dat zij u een vergoeding vragen op basis van een percentage van uw totale investering om deze fondsen te beheren.

Voor een iets lagere vergoeding kunt u kiezen voor een robo-adviseur. Een robo-adviseur beheert uw geld robotisch – met behulp van een computeralgoritme. Dit type beheer heeft aan populariteit gewonnen omdat het minder duur is dan het betalen van een financieel adviseur, maar u toch de handen vrij heeft.

Het robotalgoritme kiest echter beleggingen op basis van de Moderne Portefeuille Theorie (MPT), waardoor uw beleggingen op lange termijn geen grote rendementen zullen opleveren of zelfs de markt zullen verslaan.

De laatste optie kan langer duren – maar levert ook de beste resultaten op. U kunt dit zelf leren en zelf doen. Dit is de optie die ik aanbeveel.

Het kan voor beginnende beleggers verleidelijk zijn om een “professional” in te schakelen, omdat er veel beleggingsmythes zijn die mensen met opzet ontmoedigen om te denken dat ze het zelf kunnen.

Maar ik wil u aanmoedigen: u KAN absoluut zelf leren beleggen.

Ik zal u in deze post voorbereiden met een solide basis om verder te gaan en slimme investeringsbeslissingen te nemen – zonder de hulp van een financieel adviseur, robo of niet.

Stap 2: Zoek uit hoeveel u wilt investeren

De volgende stap is uitzoeken hoeveel geld u wilt investeren. Het bedrag dat u investeert is aan u, en is voor iedereen anders.

Maar om u een goed idee te geven van hoeveel u zou moeten investeren, heb ik een paar veelgestelde vragen beantwoord over sparen versus investeren, welk deel van uw geld u zou moeten investeren, hoe vaak, en of u kunt beginnen met slechts een beetje.

Hoeveel van mijn geld moet ik beleggen?

Het maakt niet uit hoeveel of hoe weinig geld u hebt, het is altijd een goed idee om zoveel mogelijk te beleggen. Als u in uw twintiger jaren begint met beleggen, kunt u slechts een paar duizend dollar per jaar beleggen en bent u nog steeds goed op weg om u voor te bereiden op uw pensioen. Het klinkt misschien als veel, maar €3.000 in de loop van het jaar is slechts €250 per maand – als voorbeeld.

Een goede gewoonte is om een deel van elk loon opzij te zetten om te investeren, na aftrek van wat u nodig hebt om te leven, zoals huisvestingskosten en voedsel. Als u deze gewoonte vroegtijdig instelt, zult u meer geld hebben om zowel nu als in de toekomst te investeren, en zult u klaar zijn om te investeren als de tijd rijp is. Op de lange termijn kan er dan gekozen worden voor bijvoorbeeld investeringen in een vakantiewoning of een ander type vastgoed.

Hoeveel moet ik per maand investeren?

Hoewel sommige mensen prediken dat consequent maandelijks beleggen de beste manier is om in aandelen te beleggen en “de markt te timen”, kan dit niet verder van de waarheid liggen. Als u dit doet, zult u veel meer betalen voor de aandelen van een bedrijf dan u zou moeten doen, en dat vaker wel dan niet.

Wees geduldig

Als u investeert in de aandelenmarkt, is het juiste moment om te investeren niet “altijd”, maar eerder wanneer de bedrijven waarin u wilt investeren een prijs bereiken die u in staat stelt ze te kopen met een ongelooflijke korting. En laat me u vertellen dat dit niet elke maand zal gebeuren. Houd dus uw geld vast en wacht tot de tijd rijp is.

Is het beter om geld te sparen of te investeren?

Nu, terwijl u geduld wilt hebben voor de juiste prijs, wil ik één ding duidelijk maken. Geld sparen is een goede gewoonte, maar uw geld langdurig op een spaarrekening laten staan is alleen maar nadelig. Uw geld verliest eigenlijk waarde dankzij de inflatie en de middelmatige rente die het niet kan bijhouden.

Als u uw spaargeld echter verstandig investeert, kunt u uw vermogen in de loop der tijd aanzienlijk laten groeien. Meer weten hierover? Bekijk het op Spaarbuidel.nl.

Dus, in plaats van bij elk loonstrookje geld te besteden aan “sparen”, besteedt u het aan “investeren”. Het is natuurlijk een goed idee om een klein deel van het geld opzij te zetten op een gemakkelijk toegankelijke rekening voor noodgevallen.

Zodra u een bedrag op uw noodrekening hebt staan waar u zich goed bij voelt, kunt u de rest in beleggen steken.

https://spaarbuidel.nl/beleggen/