Chobmak
Image default
Woning en Tuin

Beukenhaag: Een duurzame en elegante keuze voor je tuin

Een beukenhaag is een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een duurzame en elegante haag. Beukenhagen zijn niet alleen mooi, maar ook praktisch, omdat ze het hele jaar door structuur en privacy bieden. Of je nu een formele tuin hebt of een meer natuurlijke uitstraling wilt, een beukenhaag past perfect bij diverse tuinontwerpen. 

Waarom kiezen voor een beukenhaag? 

Er zijn verschillende redenen waarom een beukenhaag een uitstekende keuze is voor je tuin. Ten eerste biedt een beukenhaag een dichte, weelderige groei die ideaal is voor privcy. Zelfs in de winter, wanneer de bladeren bruin kleuren maar aan de plant blijven hangen, blijft de haag een effectieve afscheiding. Daarnaast is de beukenhaag relatief onderhoudsarm en kan hij goed tegen snoei, wat het eenvoudig maakt om de gewenste vorm en hoogte te behouden.

 Soorten beukenhaag

 Er zijn twee hoofdsoorten beukenhagen: de groene beukenhaag (Fagus sylvatica) en de rode beukenhaag (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’). De groene beukenhaag is het meest voorkomend en staat bekend om zijn frisse, groene bladeren die in de herfst bronskleurig worden. De rode beukenhaag heeft opvallende, purperrode bladeren die in de loop van het jaar verkleuren naar een dieper roodbruin. Beide soorten zijn winterhard en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. 

Beukenhaag kopen: Waar op te letten 

Bij het kopen van een beukenhaag zijn er enkele zaken om in gedachten te houden. Kies planten van goede kwaliteit bij een betrouwbaar tuincentrum of kwekerij. Let op de gezondheid van de planten; ze moeten stevige, groene bladeren hebben en vrij zijn van ziektes of plagen. Bedenk ook hoeveel planten je nodig hebt. Voor een dichte haag wordt meestal aanbevolen om vier tot vijf planten per meter te plaatsen. Controleer bovendien de grondsoort in je tuin, want beuken gedijen het best in goed doorlatende, kalkrijke grond. 

Beukenhaag planten in je tuin 

Het planten van een beukenhaag vergt enige voorbereiding. Het beste plantseizoen voor beukenhagen is het najaar of het vroege voorjaar. Graaf een sleuf die breed genoeg is om de wortels van de planten comfortabel te laten spreiden. Zorg ervoor dat de sleuf diep genoeg is om de wortels volledig te bedekken. Meng de uitgegraven grond met compost om de bodem vruchtbaarder te maken. Plaats de planten in de sleuf met een tussenruimte van ongeveer 20-30 cm. Vul de sleuf aan met aarde en druk deze stevig aan. Geef de planten na het aanplanten direct water om ze goed te laten aanslaan. 

Verzorging van je beukenhaag 

Een beukenhaag is relatief eenvoudig te verzorgen. Regelmatig water geven, vooral in droge periodes, is essentieel om de planten gezond te houden. Snoei de haag twee keer per jaar: een keer in juni en een keer in september. Dit helpt om een dichte en nette groei te bevorderen. Gebruik een scherpe heggenschaar en snoei altijd op een droge dag om schimmelvorming te voorkomen. Het is ook belangrijk om de haag jaarlijks te bemesten met een organische meststof om de groei te stimuleren. 

Beukenhaag online bestellen 

Het online bestellen van een beukenhaag is een handige optie die je tijd en moeite bespaart. Veel online tuincentra bieden een breed assortiment aan beukenhagen, compleet met gedetailleerde beschrijvingen en verzorgingstips. Het voordeel van online bestellen is dat je de planten rechtstreeks bij je thuis kunt laten bezorgen, vaak tegen concurrerende prijzen. Zorg ervoor dat je bestelt bij een betrouwbare leverancier om gezonde en sterke planten te ontvangen. 

Een beuken haag kopen en in je tuin planten biedt een prachtige en functionele toevoeging die jarenlang meegaat, mits goed verzorgd.