Chobmak
Image default
Meubels

Alles wat je moet weten over keuken bovenkasten

De keuken is één van de weinige ruimtes in een huis waar het hele huishouden meermaals per dag samenkomt. Of dit nu voor het ontbijt of het diner is, de keuken is een plek die verbindt.

Het hebben van een mooie maar vooral goede keuken is dus belangrijk, het is immers een plek waar iedereen zich echt thuis moet voelen. Eén van de grootste bepalende factoren voor het aanzicht van je keuken zijn de bovenkasten. Deze bovenkasten zijn meestal goed voor maar liefst de helft van de keuken. Maar wat is een bovenkast nu precies en wat kan je er allemaal mee? Wat zijn de voor- en nadelen, welke stijlen zijn het leukst en hoe richt je ze het beste in? Allemaal zaken die jij als toekomstige keukenbezitter graag wilt weten. Daarom nemen we je in dit artikel aan de hand mee zodat jij straks tot in den top geïnformeerd bent over bovenkasten.

Wat is een bovenkast nu precies?

Een bovenkast in de keuken is een kast die boven het aanrecht wordt geplaatst, meestal aan een muur. Het plaatsen van een bovenkast is een handige manier om veel extra opbergruimte te creëren. 

Deze ruimte zou anders vaak onbenut blijven, iets wat erg zonde is, helemaal als je kijkt dat veel keukens in Nederland over het algemeen erg klein zijn. Naast het creëren van extra ruimte is het toevoegen van bovenkasten ook gewoon een leuke verandering. Je verandert het complete aanzicht en gevoel van je keuken met een simpele aanpassing. Ook zijn bovenkasten gemakkelijk toepasbaar binnen eigenlijk alle soorten opstellingen. Het is zelfs mogelijk om je bovenkasten te bevestigen aan het plafond. Op deze manier hoeft je keuken dus niet persé tegen een muur geplaatst te worden. Ook creëer je op deze manier de mogelijkheid voor het plaatsen van bovenkasten boven een kookeiland. Erg handig aangezien je op deze manier je kookgerei direct bij de hand hebt.

Welke voor- en nadelen kleven er aan bovenkasten?

De beslissing voor het wel of niet kiezen voor bovenkasten in je keuken is een lastige. Heb ik die extra ruimte wel nodig en heeft het geen negatieve invloed op het aanzicht van mijn keuken? Of zijn er ook andere manieren om extra ruimte te creëren zonder bovenkasten? Wij begrijpen dat het moeilijk is om hier een duidelijk beeld van te krijgen. Daarom geven we je in deze alinea enkele voor- en nadelen van het gebruik van bovenkasten en handige tips om deze ruimte op een andere manier te benutten.

Allereerst gaan we in op de voordelen van bovenkasten in je keuken. Het belangrijkste voordeel is toch wel het creëren van extra ruimte. Je zorgt op een simpele manier voor veel extra ruimte voor het opbergen van bijvoorbeeld je kookgerei of servies.

Verder zorgen bovenkasten voor een verzorgde en opgeruimde uitstraling van jouw keuken. Je hoeft je immers niet meer druk te maken over eventuele niet opgeruimde spulletjes. Deze zijn namelijk gemakkelijk op te bergen in de bovenkast. Ook geeft het hebben van bovenkasten het voordeel dat je de opbergruimtes niet direct kunt zien. Indien je weinig tijd hebt om op te ruimen is dit natuurlijk erg fijn. Je hoeft je nooit meer druk te maken over een niet opgeruimde keuken.

Helaas kleven er ook enkele nadelen aan het gebruik van bovenkasten. Zo nemen ze erg veel ruimte in beslag waardoor je keuken benauwd aan kan voelen. Voldoende ruimte tijdens het koken is erg belangrijk, het is dan ook logisch dat sommige mensen niet zitten te wachten op een volgebouwde muur met bovenkasten. Verder zijn bovenkasten een extra kostenpost voor jouw keuken. Aangezien de kasten vaak een groot deel van je keuken zijn kan het aanschaffen hiervan behoorlijk kostbaar zijn. 

Kies voor open opbergplanken als alternatief

Een goed en vaak gebruikt alternatief voor bovenkasten zijn open opbergplanken in je keuken.

Door te kiezen voor open opbergplanken behoud je dezelfde opbergmogelijkheden maar voorkom je een benauwd gevoel. Je creëert dus een ruimtelijker gevoel in je keuken met een simpele aanpassing. Ook kan je al je spullen in één oogopslag zien, je keuken zal dus een stuk overzichtelijker aanvoelen. Het zoeken naar pannen en potten in je keukenkasten is verleden tijd.

Dit laatste punt is ook gelijk het grootste nadeel van open opbergplanken. Veel mensen houden er niet van om alle keukenspullen te kunnen zien, zij vinden dat de keuken hierdoor juist druk en onoverzichtelijk wordt. 

Kies de stijl die bij jou past

Keukens zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen. Gelukkig is er ook voor de bovenkasten veel keus. Zo is tegenwoordig bijvoorbeeld de landelijke keuken terug van weggeweest. Met de traditionele en bourgondische sfeer haal je het plattelands gevoel in een handomdraai in huis.

Wij begrijpen dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken tussen de vele verschillende stijlen bovenkasten. Daarom geven wij je onze top drie zodat jij binnen no-time geïnspireerd bent.

  1. Houten bovenkasten

Houten bovenkasten zijn tegenwoordig erg populair. Het is dan ook niet voor niets dat deze stijl keuken tegenwoordig vaak wordt toegepast. Door het gebruik van hout krijgen de bovenkasten een strakke en stoere uitstraling. Hiernaast is het een natuurlijk product wat past bij veel andere stijlen en kleuren. Combineer houten bovenkasten bijvoorbeeld eens met een zwarte achterwand voor een echt strak aanzicht.

  1. Betonnen bovenkasten

Een keuken van beton is ideaal indien je houdt van een stoere en robuuste uitstraling. Het natuurproduct heeft hiernaast ook nog enkele praktische voordelen. Zo is het gebruik van beton in de keuken erg robuust, je bent dus verzekerd van een lange levensduur.

Hiernaast is beton gemakkelijk in het onderhoudt en verkleurt het vrijwel niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwarte bovenkasten. 

  1. Greeploze bovenkasten

Greeploze keukens en bovenkasten zijn een echte trend anno 2020. Zoals de naam zelf al verklapt betreft het hier bovenkasten zonder handvaten. Je creëert hiermee in een handomdraai een minimalistische en strakke keuken. Ook hoef je jezelf nooit meer zorgen te maken over vieze handvaten in je keuken, er zijn immers geen handvaten om vies te worden.

Nooit meer onopgeruimde bovenkasten

Word jij ook altijd zo moe van die onopgeruimde en onoverzichtelijke keukenkastjes? Lees dan snel verder voor onze tips voor het simpel en efficiënt inrichten van je keukenkasten.

  • Rechtopstaande ruimtes

Door je keukenkasten in te delen in aparte verticale vlakken kan je altijd gemakkelijk bij je kookspullen. Niets is immers zo vervelend als de hele keukenkast leeghalen omdat jij net dat onderste bord nodig hebt. 

  • Opslagruimte in je kastdeurtjes

Een handige manier om extra opbergruimte te creëren in je keuken is het plaatsen van opbergvakken aan de binnenzijde van je kastdeuren. Berg hier bijvoorbeeld gemakkelijk al je verschillende soorten kruiden op of hang hier je collectie pollepels. 

  • Plaats rekjes in je kasten

Indien jij het ook vervelend vindt om al je servies op elkaar te stapelen kan je kiezen voor serviesrekjes in je bovenkasten. Op deze manier berg je al je spullen gemakkelijk op zonder alles op elkaar te hoeven stapelen.

Een laatste tip voor jullie

Nog even terug naar de bovenkastjes, zelf zijn we erg gecharmeerd door de bovenkasten die op Emob.nl staan. Bijvoorbeeld deze bovenkast Eli in hoogglans wit. Dit zorgt voor een strakke en tijdloze look in je keuken. De kast laat zich eenvoudig monteren volgens de website en biedt bovendien volop opbergruimte. Handig toch?