Chobmak

Informatie over schroeven

Schroeven houden de wereld samen. Als je er even over nadenkt, zal het je verbazen op hoeveel plaatsen je dagelijks schroeven tegenkomt. De stoel of zetel waarop je nu zit, de laptop of smartphone waar je dit op leest en de auto of trein waar je straks mee naar huis rijdt, allemaal bevatten ze ontelbare […]

Schroeven houden de wereld samen. Als je er even over nadenkt, zal het je verbazen op hoeveel plaatsen je dagelijks schroeven tegenkomt. De stoel of zetel waarop je nu zit, de laptop of smartphone waar je dit op leest en de auto of trein waar je straks mee naar huis rijdt, allemaal bevatten ze ontelbare schroeven. Zelf gebruik je schroeven vooral bij het klussen, dan kan het soms moeilijk zijn om eraan uit te kunnen welke schroef nu net de goede is voor de klus. Daarom bekijken we in dit artikel even waar je op moet letten.

Schroeven bestaan standaard uit een cilindrische pen of een bout waar schroefdraad op is aangebracht. Door de schroefdraad is er een extreem hoge bindingskracht tussen de schroef en het materiaal. Door de combinatie van wrijving en klemkrachten kunnen twee of meerdere materialen met elkaar verbonden worden. Dat kan een verbinding zijn die weer kan worden losgemaakt of een permanente verbinding. Schroeven kunnen verschillen op vlak van het gebruikte metaal, de kop- en gleufvorm en de schroefdraad.

Staanplaatschroeven of universele schroeven zijn de meest gebruikte schroeven voor houtsoorten en plaatmateriaal. Ze hebben een dunne schacht met scherpe en diepe draad en een extra scherpe punt waardoor ze vlot in zowat elk materiaal kunnen draaien. Houtschroeven zijn gemaakt om houten met elkaar te verbinden of iets op hout te bevestigen. De schroeven beschikken over een boorpunt en zelfsnijdend schroefdraad aangepast aan de eigenschappen van hout. Een plaatschroef is een schroef met een schroefdraad van gehard staal die doorloopt tot onder de kop. Als de plaatschroef in metaal wordt geschroefd, snijdt die zijn eigen schroefdraad. Deze schroeven worden vooral gebruikt bij het bevestigen van metalen platen, plastic panelen enzovoort.

Schroeven zijn verkrijgbaar met verschillende kopvormen, zoals een platkop, een cilinderkop of een lenskop. De keuze is afhankelijk van de afwerking en de materialen die je gebruikt.

https://moerenbout.nl