Een water/water warmtepomp is een variatie op het relatief nieuwe systeem van de warmtepomp. Er zijn talloze soorten warmtepompen waarvan sommigen nog een stukje zuiniger zijn dan anderen. Wat de warmtepompen allemaal in gemeen hebben is dat ze zuiniger zijn dan de alternatieven er op. Dan wordt vooral gedoeld op de CV ketel, die voorheen vooral gebruikt werd om huizen te verwarmen. Maar hoe werkt een water/water warmtepomp eigenlijk precies?
Het buizensysteemAan de grondslag van de water/water warmtepomp ligt een buizensysteem. Dit buizensysteem heeft als nut warmte te onttrekken uit de natuurlijke bron, in dit geval de grond. Het water loopt door een groot buizensysteem onder de grond en onttrekt zo warmte uit de grond. Dit gebeurt via straling, en is alleen mogelijk als het water een stuk kouder is dan de grond zelf. Alleen dan kan het namelijk warmte onttrekken aan de grond, en deze onttrekking van warmte is essentieel voor de werking van de warmtepomp.
De pompDe naam verklapt het al een klein beetje maar een warmtepomp werkt door middel van een pomp in plaats van verbranding. Omdat verbranding over het algemeen helemaal niet zuinig is kan zo enorm veel bespaard worden. De pomp gebruikt namelijk elektriciteit in plaats van verbranding, en tenzij je om deze elektriciteit op te wekken gebruik maakt van verbranding van kolen, maar dan stijgt dit zijn doel voorbij.
De verwarming zelfHet hele doel van de warmtepomp is om te verwarmen. Dit kan gebeuren door middel van verschillende soorten verwarming, maar vaak wordt in combinatie met de warmtepomp een radiator gebruikt. Een variatie hierop is het gebruik van de luchtblazer. In het geval van de water/water warmtepomp wordt natuurlijk altijd een radiator of vloerverwarming gebruikt; dat zit al in de naam. Er zijn andere manieren van verwarming maar die worden vaak gebruikt in combinatie met andere soorten warmtepompen.
|