Chobmak
Shopping / Home and Garden

Een plantenpaspoort

Sinds december 2019 heeft het Europese Plantengezondheidsverordering besloten dat elke soort plant een plantenpaspoort bij zich moet dragen. Het is dus vanaf december verplicht om voor elke plant die je verkoopt, z’n plantenpaspoort te maken. Onder deze planten vallen consumptieve planten. Daarbij kan je denken aan bijvoorbeeld potplanten, perkplanten en kuipplanten. Daarnaast zijn er nog zaden en bloembollen die bij verkoop ook een plantenpaspoort moeten hebben. Als bedrijf zijnde heb je dus een extra taak en dat is het ontwikkelen van de plantenpaspoort.

Het plantenpaspoort is ontwikkeld om zo plantenziektes en plagen tegen te gaan. Door de enorme groei in deze industrie plus de handelsstromen en klimaatveranderingen worden de plant steeds meer blootgesteld aan nieuwe plantenziektes. Om de planten beter te beschermen heeft de Europese Unie besloten dat elke plant een plantenpaspoort printen moet hebben. Dit is nodig om snel achter een uitbraak te komen en de rest te beschermen.

Bij een plantenpaspoort moet je niet denken aan het zelfde paspoort wat de mens heeft, maar juist aan een paspoort met enkele details over de plant zoals de afkomst en de plantensoort. Daarnaast is er een afbeelding in het paspoort die laat zien hoe de plant er uitziet. Daarnaast dient het paspoort om de herkomst te herleiden zodat je weet waar de plant vandaan komt. Het paspoort zal een klein kaartje zijn wat meegeleverd wordt met de plant.

De nieuwe regelgeving zal officieel ingaan op 14 december 2019. De regelgeving is dus al van kracht. Vanaf vandaag zal je dus de planten met een paspoort in de winkel zien. Als consument zal je hier niet al te veel mee te maken krijgen of het zal je geen problemen opleveren. Voor de tussen partijen en de kweker kost dit moeite en tijd. Voor hun zal dit een extra bezigheid zijn die ze voorlopig even bezig houdt.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/